Ανακοίνωση για την προβλεπόμενη διαθεσιμότητα των συναδέλφων του ΕΟΠΥΥ

         Το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιέχει σημαντικές ανατροπές που ενισχύουν τον ρόλο του Ιδιωτικού τομέα ενώ ταυτόχρονα  παραπέμπει σε ασάφειες και γενικότητες.

          Σύμφωνα με τις προοπτικές που απορρέουν εξ αυτού (του νομοσχεδίου), κλείνουν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα παραμείνουν ανοικτά στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, γίνεται επισφαλές το μέλλον και η λειτουργικότητα των Κέντρων Υγείας με την αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία.

         Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα 8.500 εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον. Μεταξύ αυτών και ο κλάδος μας. Ωστόσο όλα τα φώτα έχουν στραφεί στους ιατρούς. Για αυτό τον λόγο θεωρούμε σημαντικό να αναφερθούμε κλαδικά στο προδιαγραφόμενο με ασάφεια (για αυτό και προκαλεί ανησυχία) μέλλον μας.

          Σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας αποτελούν παγκοσμίως τα Απεικονιστικά Τμήματα. Οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται  στα εν λόγω τμήματα, (Ακτινοδιαγνώστες, Τεχνολόγοι Ραδιολογίας Ακτινολογίας και Χειριστές Εμφανιστές), είναι οι άμεσα υποδεχόμενοι  τον ασθενή στα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας προκειμένου να τεθεί η διάγνωση. Οι  απεικονιστικές εξετάσεις δίνουν σε πρώτο χρόνο στον κλινικό Ιατρό την απεικονιστική  πληροφορία που απαιτείται για να διαγνωσθεί ή παθολογία. Η αμεσότητα της όλης διαδικασίας και η υψηλή διαγνωστική χρησιμότητα των απεικονιστικών εξετάσεων, είναι οι βασικοί παράγοντες που καθιστούν την λειτουργία των απεικονιστικών τμημάτων απαραίτητη στην ΠΦΥ.

           Στο κατατεθέν υπό 2ημερη διαβούλευση σχέδιο νόμου καμία ιδιαίτερη μνεία δεν γίνεται για την τύχη των ακτινολογικών τμημάτων και το μέλλον που αυτά θα έχουν στο νεοσυσταθέν Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας . Καμία απολύτως αναφορά στους επαγγελματίες υγείας Τεχνολόγους Ραδιολογίας Ακτινολογίας και Χειριστές Εμφανιστές . Παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει με τους εργαστηριακούς και το υγειονομικό προσωπικό (μάλλον ο όρος αυτός περιέχει και εμάς).  Άραγε ηθελημένα ;

           Η προίκα των πρώην πολυδύναμων Ιατρείων του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό είναι μεγάλη , όπως μεγάλο θα είναι και το σκάνδαλο εάν ο εξοπλισμός αυτός παροπλιστεί ή διατεθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ο  δρόμος άλλωστε είναι πλέον ανοιχτός για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της Π.Φ.Υ.

           Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΚΑ το 2010 η ετήσια απόδοση των απεικονιστικών μονάδων του ξεπερνούσε τους 550.000  ασθενείς κατ’ έτος.  Σήμερα εν μέσω κρίσης τα νούμερα είναι κατά πολύ αυξημένα. Στις εξετάσεις αυτές (κλασσικής ακτινολογίας, μαστογραφίες, οδοντιατρικές ακτινογραφίες, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, υπέρηχοι κ.ά.) η χρηματική συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι μηδενική. Αντίθετα, στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες παρόχους, ο ασθενής συμμετέχει στο κόστος της εξέτασης με το 15% της αξίας αυτής. Ποσοστό που μπορεί να αναπροσαρμόζεται  (το πιο πιθανό προς τα πάνω) ανάλογα με τις οικονομικές δυσχέρειες του μοναδικού  πλέον αγοραστή υπηρεσιών υγείας ΕΟΠΥΥ.  Η ως άνω υπόθεση θεωρείται βέβαιη εξέλιξη  δεδομένης της οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ και της ελλιπούς χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας που προβλέπεται για το 2014.

           Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό των ακτινολογικών εργαστηρίων  είναι στο σύνολο του, άρτια καταρτισμένο στο γνωστικό του αντικείμενο και στην πλειονότητα του βρίσκεται στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Είναι νέοι επιστήμονες που το Κράτος  πρέπει να τους αξιοποιήσει και όχι να τους απαξιώσει δείχνοντας τους την πόρτα της εξόδου, αυξάνοντας τα ήδη δραματικά ποσοστά της  νεανικής ανεργίας και οδηγώντας ταυτόχρονα στο περιθώριο την επί τόσα έτη προσφορά των παλαιότερων.

ΤΟ Δ.Σ

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων