Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας & Σύσταση Επιτροπής

 

Με την υπογραφή της σχετικής Κ.Υ.Α. (βλέπε εδώ) συστάθηκε  η 17μελής αρμόδια Επιτροπή, έργο της οποίας συνίσταται, η υποβολή στα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας και Υγείας) μελέτης, με προτάσεις  αναμόρφωσης του καθεστώτος χορήγησης  του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι, ο επανακαθορισμός των εργαζομένων (κλάδοι),  στο Δημόσιο Τομέα, οι οποίοι θα είναι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος και φυσικά το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνουν.

Οι προωθούμενες αλλαγές απορρέουν από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές .

Λογικό είναι λοιπόν, στις τάξεις των εργαζομένων, να δημιουργούνται ανησυχίες για ενδεχόμενες μειώσεις αλλά και για περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων, δεδομένου ότι στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αλλά ειδικό μισθολογικό καθεστώς .

Το ειδικό αυτό καθεστώς μάλιστα ανταποκρίνεται σε πολύ λιγότερες ειδικότητες, με την έννοια ότι έχουν διασφαλιστεί  οι καλύτερες συνθήκες εργασίας οι οποίες με την σειρά τους  μειώνουν τις επιπτώσεις στην υγεία όσων ασκούν ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο της εν λόγω Επιτροπής είναι:

– Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο εργασίας όπου απασχολούνται ή εξαιτίας της φύσης του αντικειμένου της απασχόλησής τους.

– Ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος.

– Η υπαγωγή των ειδικοτήτων /κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και την συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

Σύμφωνα με τον πολυνόμο των προ απαιτούμενων  (Ν.4512/2018  άρθρο 396) η αρμόδια Επιτροπή πρέπει να υποβάλλει τις προτάσεις της στους υπουργούς έως την 30η  Μαΐου. Ακολούθως οι αρμόδιοι Υπουργοί, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, θα εκδώσουν εκ νέου Κ.Υ.Α., η οποία  θα προσδιορίζει τους δικαιούχους ,το ύψος του επιδόματος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του.

Αυτή η απόφαση, η οποία θα αναδιαμορφώσει το σκηνικό καταβολής του σχετικού επιδόματος, πρέπει ( σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου ) να εκδοθεί εντός «ενός μηνός από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της επιτροπής , και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τον Φεβρουάριο του 2019».

Σε κάθε περίπτωση, από την 1η Μαρτίου καταργούνται όλες οι προϊσχύουσες διατάξεις που διέπουν το υφιστάμενο καθεστώς.

 

Γεωργιάδης Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων