Σχέδιο Νόμου για τους οργανισμούς των Νοσοκομείων (πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ)

[one_half]
Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στο προσκήνιο η νέα πρόταση (του ΚΕΣΥΠΕ) για δημιουργία νομοσχεδίου με αντικείμενο την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων.

Μετά από ενδελεχή μελέτη του κειμένου (δεν είναι γνωστό πως ακριβώς και αν, θα τροποποιηθεί) καταλήγω στο συμπέρασμα ότι με τις προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις επιχειρείται:

1: H συγκρότηση της ιατρικής υπηρεσίας (Ι.Υ.) ως υπηρεσίας που περιλαμβάνει μόνο ιατρούς και οδοντιάτρους. Οι δε οργανικές της θέσεις θα υπολογίζονται με ξεχωριστό συντελεστή επι των οργανικών κλινών του νοσοκομείου.
Μέχρι σήμερα, στην ιατρική υπηρεσία συνυπολογίζονταν και άλλοι κλάδοι. Το Επιστημονικό μη Ιατρικό προσωπικό (Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι, Βιοχημικοί, Ακτινοφυσικοί, Βιολόγοι, Ψυχολόγοι κα.) και λοιπών επαγγελματιών υγείας (χειριστές εμφανιστές, παρασκευαστές, βοηθοί φαρμακείου κ.α.)
Ο συντελεστής υπολογισμού των οργανικών θέσεων της Ι.Υ είναι κοινός για ιατρούς, οδοντιάτρους, τους άλλους ΠΕ επιστήμονες (βιοχημικοί-βιολόγοι, φαρμακοποιοί, ακτινοφυσικοί, ψυχολόγοι, Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι, Φυσιοθεραπευτές κ.α) αλλά και τους Δ.Ε. βοηθούς φαρμακείου κ.α.

Με την αλλαγή που εισάγεται, δημιουργείται ξεχωριστός συντελεστής για τους ιατρούς, και μέσω αυτού αναβαθμίζεται αριθμητικά η παρουσία του ιατρικού προσωπικού.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ( την συγκρότηση σε χωριστή υπηρεσία των άλλων κλάδων που μέχρι σήμερα είναι μαζί με τους ιατρούς στην Ι.Υ -ν.2889/2001 – δηλ. επιστημόνων μη ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την υποστήριξη του διαγνωστικού και θεραπευτικού έργου των ιατρών και συνεπώς τον υπολογισμό των οργανικών θέσεων επίσης με ξεχωριστό συντελεστή), αναβαθμίζεται αριθμητικά και ο ρόλος των κατηγοριών αυτών μέσα στον οργανισμό των νοσοκομείων. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ειδικός συντελεστής για τον υπολογισμό των θέσεων των τεχνολόγων, παρασκευαστών, φυσικοθεραπευτών κλπ και οι οργανικές τους θέσεις υπολογίζονται μαζί με το διοικητικό προσωπικό με έναν κοινό συντελεστή (συντελεστής υπολογισμού «λοιπού προσωπικού» ΠΔ 87/86).

[/one_half]

[one_half_last]
2: Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, επιχειρείται να εισαχθεί μια ρύθμιση, η βασική λογική της οποίας στηρίζεται αφενός στην αποσαφήνιση της διάκρισης ανάμεσα σε τμήμα και εργαστήριο (το τμήμα αποτελεί την βασική οργανική μονάδα και σε αυτήν υπάγονται ως ειδικές μονάδες τα εργαστήρια) και αφετέρου στην υιοθέτηση της παραδοχής ότι δεν υπάρχει λόγος να προβλέπονται στους οργανισμούς των νοσοκομείων αυτοτελή εργαστήρια-τμήματα Εργαστηρίων (βιοχημικό, αιματολογικό κλπ), και κατ’ επέκταση (εκτίμηση) τμήματα αξονικού, μαγνήτη, ακτθ, κλπ. Στα εργαστήρια-ειδικές μονάδες προβλέπεται ο ορισμός επιστημονικά υπευθύνου (όχι διευθυντή) και σε ορισμένα από αυτά (όπως βιοχημικό, ανοσολογικό) ο επιστημονικά υπεύθυνος μπορεί να είναι μη ιατρός.
Με την προτεινόμενη διαρθρωτική αλλαγή, οι επιστήμονες μη γιατροί (μεταξύ των οποίων και οι Τ.Α.) θα πάψουν να έχουν προϊστάμενο ιατρό (τον δ/ντή Ι.Υ. ), καθώς (διοικητικός) προϊστάμενος στην νέα υπηρεσία θα είναι κάποιος από αυτούς . Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την διάρθρωση της νέας υπηρεσίας που προτείνεται, το προσωπικό κάθε μη ιατρικού επιστημονικού κλάδου θα συγκροτείται σε τμήμα (της νέας υπηρεσίας) με δικό του (διοικητικό) προϊστάμενο Τ.Ε.

Αυτονομία δηλαδή ανά τμήμα και κλάδο.

Προϊστάμενος στο Ακτινολογικό, Προϊστάμενος στην Φυσιοθεραπεία, Προϊστάμενος στα Ιατρικά Εργαστήρια, κ.ο.κ.

Όλα τα τμήματα θα υπάγονται στην νέο- συσταθείσα Υπηρεσία Επιστημόνων της οποίας θα προΐσταται υπάλληλος Π.Ε.

Συνοψίζοντας, η στόχευση των αλλαγών που εισάγονται στο πλαίσιο οργανισμών των νοσοκομείων προσβλέπει στην αναβάθμιση του ρόλου των μη ιατρών επιστημόνων και των τεχνολόγων μέσα από την ρύθμιση για ξεχωριστή υπηρεσία και την πρόβλεψη για ειδικό συντελεστή υπολογισμού των οργανικών της θέσεων, καθώς και στην αριθμητική αναβάθμιση της ιατρικής υπηρεσίας με την πρόβλεψη αυξημένου συντελεστή υπολογισμού των οργανικών θέσεων.

Βεβαία προκύπτουν σημαντικές απορίες οι οποίες θα προκαλέσουν πλείστα όσα προβλήματα αν δεν διορθωθούν και δεν διευκρινιστούν.

[/one_half_last]

O Πρόεδρος της ΟΤΑΕ,

Γεωργιάδης Κων/νος

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων