Η επίσημη θέση της Ένωσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ 2012-’13

     Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη φημολογία ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ του 2012 και 2013 η ΟΣΝΙΕ έχει έρθει σε συμφωνία με τον ΣΕΚ (μεγάλες κλινικές) σε ένα σχέδιο σύμβασης που περιλαμβάνει μειώσεις στους μισθούς μεγαλύτερες και απ’ ότι προβλέπει ο νόμος 4046 (δεύτερο μνημόνιο) ότι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες μονομερώς και κατάργηση άλλων δικαιωμάτων, ωράρια, αργίες κλπ. που ο νόμος δεν προβλέπει σαφώς ότι μπορούν να γίνουν με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

      Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον ΣΕΚ, εφόσον αυτές πραγματοποιήθηκαν(;), δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση (παρά μόνο φήμες και συζητήσεις των διαδρόμων) της ΟΣΝΙΕ και όποιον άλλο συμμετείχε, ούτε στην εκτελεστική επιτροπή, ούτε στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, ούτε στα σωματεία και φυσικά ούτε και στην ΕΤΑΕΔ. Η τελευταία ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ ενημερώνει για συναντήσεις που θα γίνονταν στον ΟΜΕΔ στις 22 και 27 Ιουνίου με τις μικρές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα και τις ΜΦΗ, αλλά δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση για συνάντηση στον ΟΜΕΔ στις 28 Ιουνίου.

       Πιστεύουμε πως

  • Δεν έχει κανείς δικαίωμα να υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε από το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ στις 30/3/2012, χωρίς να γίνει νέο ΔΣ.
  • Η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει πάρει εξουσιοδότηση από το ΔΣ για να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Ακόμα και αν είχε αυτή την εξουσιοδότηση όμως, σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιείται να αναιρεί αποφάσεις του ΔΣ.
  • Κανένα συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει δικαίωμα να βάλει την υπογραφή του στο δεύτερο μνημόνιο και να συναινέσει στις πολιτικές που έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό και τις αντιπαλεύει με ηρωικούς αγώνες και απεργίες στους δρόμους εδώ και 2 χρόνια.

Ζητούμε άμεση επίσημη ενημέρωση προς όλα τα σωματεία από το Δ.Σ της ΟΣΝΙΕ σχετικά με τις εξελίξεις για το ζήτημα της ΣΣΕ.

      Δηλώνουμε δημόσια ότι τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΤΑΕΔ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις των εταίρων αλλά ούτε και έχουμε ενημερωθεί για οποιαδήποτε συνάντηση με το ΣΕΚ πριν τις 28/6 και δεν παρευρεθήκαμε σε καμιά τέτοια συζήτηση. Η συμμετοχή μας ήταν σε ενημερωτική βάση (η ΕΤΑΕΔ δεν έχει δικαίωμα ψήφου αφού δεν είναι μέλος της Ομοσπονδίας) κατά την διάρκεια Γ.Σ. της ΟΣΝΙΕ και μετέπειτα συνάντησης με την ΠΕΤΙΕ, στο πλαίσιο της οποίας παραθέσαμε στην ΟΣΝΙΕ τα επιστημονικά επιχειρήματα  για τα οποία δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί το ωράριο εργασίας και να χαθούν οι ειδικές άδειες των Τεχνολόγων/Χειριστών και των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.

     Αυτό προβλέπεται από τη δημοκρατική λειτουργία της ΟΣΝΙΕ με προαπαιτούμενη την ενημέρωση προς όλα τα σωματεία για οποιοδήποτε ζήτημα, με συχνές συσκέψεις σωματείων και αντιπροσώπων.

     Ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση, ακόμα και ως μη μέλη της Ομοσπονδίας (η οποία εκπροσωπεί όμως πολλούς συναδέλφους Τεχνολόγους και Χειριστές, εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα), να ασκούμε κριτική  και να δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμιά μεθόδευση για μειώσεις μισθών, απώλεια ωραρίου και ειδικών αδειών. Το ζήτημα της ΣΣΕ αφορά όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου. Η ΣΣΕ δεν υπογράφεται με διαπραγματεύσεις μέσα σε κλειστά γραφεία, αλλά με συλλογικούς αγώνες.

     Παραμένουμε στη διάθεση της Ομοσπονδίας για οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να παρέχουμε.

To Δ.Σ.

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων