Η ανακοίνωση του ΣΤΡΑΕΠΤ σχετικά με τη νέα Κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε η ΟΣΝΙΕ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

     Τελικά ό,τι ακούγαμε και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε, επιβεβαιώθηκε.

     Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε μια ακόμη κατάφορη αδικία κατά του επαγγέλματός μας. Η ΟΣΝΙΕ, την Δευτέρα 2-7-2012, αν και δεν ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο, προχώρησε στη σύναψη Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κλινικών. Η Συλλογική Σύμβαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δεν είναι παρά μια κακή αντιγραφή του δεύτερου μνημονίου. Στην ουσία, η ΟΣΝΙΕ λειτούργησε ως εκπρόσωπος της Τρόικας και των εργοδοτών, συναινώντας στη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων.

    Στην κατάπτυστη αυτή σύμβαση που υπογράφηκε, πετιούνται στον Καιάδα  πλέον όλα τα κεκτημένα δικαιώματα χρόνων και αγώνων όπως το μειωμένο ωράριο εργασίας, αλλά και η άδεια ακτινοπροστασίας (σε αυτό βέβαια είχε προλειάνει το έδαφος ο αλήστου μνήμης υπουργός υγείας, Λοβέρδος, με την τροποποίηση χορήγησής της). Αλλά ό,τι δεν κατάφερε το δίδυμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, το αποτελείωσε η ΟΣΝΙΕ, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε μία σύμβαση που είναι η αρχή της εργασιακή ομηρίας των τεχνολόγων ακτινολόγων του ιδιωτικού τομέα και συνάμα ο πλήρης αποχαρακτηρισμός του επαγγέλματός μας.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο μισθός του Τεχνολόγου Ακτινολόγου και Χειριστή  Εμφανιστή είναι 725 ευρώ, ενώ της νοσηλεύτριας που εργάζεται σε χώρο με ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι 775!!!!

  Ήμασταν βέβαιοι μέχρι σήμερα, πως οι Τεχνολόγοι και οι Χειριστές πραγματοποιούσαν τις εξετάσεις με τη χρήση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Μάλλον κάναμε λάθος. Κάτι παραπάνω θα γνωρίζει η ΟΣΝΙΕ.

    Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου και για όλο το εργατικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα  δεν εξασφαλίζει τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι θα μπορούσαν να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και σε περίπτωση μονομερούς περικοπής επιδομάτων από την πλευρά των εργοδοτών.

  Ακόμα πιο σκανδαλώδες είναι το ότι προβλέπει διαφορετικό βασικό μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους σε σχέση με τους ήδη εργαζόμενους, νομιμοποιώντας τη διάκριση σε παλιούς – νέους δίνοντας κίνητρο στους εργοδότες να «αντικαταστήσουν» σταδιακά το παλαιό προσωπικό με νέους “φθηνότερους” συναδέλφους. Είναι γνωστές οι ευκολίες για απολύσεις με τις οποίες έχει οπλίσει τους εργοδότες το Υπουργείο Εργασίας. Μια τέτοια σύμβαση, λοιπόν, δεν μπορεί να ονομάζεται συλλογική!

   Να υπενθυμίσουμε, ότι το δεύτερο μνημόνιο ψηφίστηκε από 199 βουλευτές. Δεν χρειαζόταν επιπλέον υπογραφές για να ισχύσει!

  Καταγγέλλουμε τη διαπραγμάτευση στην πλάτη του κλάδου μας (αλλά και των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων) από την ΟΣΝΙΕ, που προκειμένου να διατηρήσει την υπόστασή της στον εργασιακό-συνδικαλιστικό χάρτη, παρέδωσε αμαχητί κάθε αντισταθμιστικό όφελος του επαγγέλματός μας απέναντι στην ακτινική επιβάρυνση, που καθημερινά δεχόμαστε στους χώρους ιοντιζουσών ακτινοβολιών .

  Εμείς, ως σύλλογος αποφοίτων Τεχνολόγων Ακτινολόγων και ως η βασική κοιτίδα επαγγελματιών στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα καταθέσουμε τα όπλα.

   Με όσες δυνάμεις έχουμε απέναντι στην ανελέητη επίθεση που δεχόμαστε ένα χρόνο τώρα, θα αντισταθούμε.

  Ήδη ο νομικός σύμβουλος του ΣΤΡΑΕΠΤ επεξεργάζεται την ΣΣΕ που υπογράφτηκε και τα μεμπτά σημεία αυτής, προκειμένου να γνωρίζουμε την δυνατότητα προσβολής της.

   Συνάδελφοι, φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού και πλέον έφτασε ο καιρός να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον του επαγγέλματος μας, έστω και κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Ο ΣΤΡΑΕΠΤ μαζί με την Ομοσπονδία Τεχνολόγων  Ακτινολόγων και τα μέλη τους θα στήσουμε το τελευταίο οχυρό  απέναντι στην λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων που ψηφίζονται και υπογράφονται. Αυτό που ζητάμε από όλους τους συναδέλφους είναι συσπείρωση και ενημέρωση (δεν είναι τυχαίο που νοσηλευτές απασχολούμενοι στα απεικονιστικά-ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια έχουν υψηλότερο βασικό μισθό από εμάς).

    Ζητάμε να είστε δίπλα μας στον αγώνα που κάνουμε! Αν και χάθηκε μια μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται.

   Καλούμε κάθε σωματείο και ομοσπονδία να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και να παλέψουμε από κοινού ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Για το Δ.Σ.

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων