Η Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων είναι πλέον πραγματικότητα

Πριν από 3 και παραπάνω ίσως χρόνια, μια ολιγομελής τότε ομάδα Τεχνολόγων Ραδιολογίας Ακτινολογίας έκανε το πρώτο βήμα μιας ιστορικής πρωτοβουλίας ,προχωρώντας στην ίδρυση ενός Πανελλήνιου Συνδικαλιστικού Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων .
Ο φορέας αυτός είχε τα εξής χαρακτηριστικά :
1: Ήταν ομοιοεπαγγελματικός αφού συμμετείχαν ως μέλη αποκλειστικά Τεχνολόγοι Ραδιολογίας Ακτινολογίας.
Δηλαδή πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δικαιούνται να φέρουν αυτό τον επαγγελματικό τίτλο.
2: Ήταν συνδικαλιστικός ,δηλαδή είχε διεκδικητικούς σκοπούς και στόχους προς όφελος των Τεχνολόγων -μελών του και
3: Ήταν ανεξάρτητος.
Αυτός ο φορέας, γνωστός πλέον σε όλους μας ως Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος Δημοσίου(ΕΤΑΕΔ), σύντομα πολλαπλασίασε τα εκατοντάδες μέλη του σε όλη την χώρα.
Ακριβώς λόγω αυτής της δυναμικής του , γνώρισε από την πρώτη στιγμή και συνεχώς μέχρι σήμερα την επιθετικότητα και την εχθρότητα των αυτοπροσδιοριζόμενων ως εκπρόσωποι των Τ/Α οι οποίοι προτιμούσαν για ευνόητους λόγους να κρατήσουν τον ανώδυνο ρόλο του παρατηρητή στα επαγγελματικά- εργασιακά μας θέματα.
Μας πολέμησαν (και συνεχίζουν) επειδή πιστεύαμε ότι τα προβλήματα μας δεν έχουν πολιτική τοποθέτηση και χροιά, αλλά και επειδή διεκδικήσαμε ανοιχτά το δικαίωμα των Τ/Α να εκπροσωπήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.
Μαζί με άλλους συναδέλφους είχα την τιμή να συμμετέχω προσωπικά από την πρώτη στιγμή σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας ενός γνήσιου κινήματος Τ/Α.
Έτσι γνωρίζω με κάθε λεπτομέρεια τις απίστευτες δυσκολίες , την αντιπαλότητα (ακόμα και προσωπική) , τις συζητήσεις των διαδρόμων από κάθε ανεύθυνο-υπεύθυνο με στόχο την σπίλωση και απαξίωση( προσωπική και συλλογική), που αντιμετωπίσαμε σε αυτή την προσπάθεια.
Γνωρίζω επίσης όμως ότι παρ’ όλα αυτά , καταφέραμε να ακολουθήσουμε μια σταθερή και αποτελεσματική πορεία προς τα εμπρός, που μας επέτρεψε να φτάσουμε σήμερα με επιτυχία σε ένα δεύτερο ,ανώτερο οργανωτικό στάδιο.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά μπορούμε σήμερα να ανακοινώσουμε σε όλους τους Έλληνες Τεχνολόγους Ραδιολογίας Ακτινολογίας που εργάζονται στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα την ίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα μας ,της Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος (ΟΤΑΕΔ).
Ενός δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των Τ/Α που αποτελεί πλέον και τον θεσμικό μας εκπρόσωπο για τις εργασιακές μας σχέσεις με το κράτος ως εργοδότη.
Ο αναβαθμισμένος οργανωτικός φορέας μας αποτελείται από 4 περιφερειακά πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία Τεχνολόγων ,που ιδρύθηκαν νόμιμα τα τελευταία 2 έτη και συγκρότησαν ήδη την Ομοσπονδία μας.
1: Την Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος
2: Την Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Δυτικής Ελλάδος
3: Την Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ηπείρου
4: Την Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Κεντρικής Μακεδονίας
Αυτή η οργανωτική εξέλιξη που επιτεύχθηκε παρά την οπισθοδρομική αντίδραση, αφενός κάποιων συναδέλφων, αφετέρου ελάχιστων που δεν διστάζουν (για προσωπικό τους όφελος) να ισοπεδώνουν τους Τεχνολόγους Ακτινολόγους και να τους εξομοιώνουν με άλλους επαγγελματίες, μας παρέχει πλέον και τυπικά το απαραίτητο νομικό σχήμα του επίσημου εκπροσώπου των Τ/Α για συνδικαλιστικά θέματα.
Αφαιρέσαμε το πρόσχημα ορισμένων ,που απέφευγαν τον διάλογο μαζί μας γιατί δεν τους συνέφερε, προτιμώντας να συνομιλούν με όσους αδιαφορούσαν για τα μεγάλα προβλήματα των Τ/Α.
Οι Τ/Α του Δημοσίου εκπροσωπούνται νόμιμα από την Ομοσπονδία τους . Την ΟΤΑΕΔ.
Σεβόμαστε όλους τους εργαζόμενους ,είμαστε έτοιμοι να συμπαραταχθούμε μαζί τους για τις γενικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, αλλά τα κλαδικά προβλήματα μας δεν είναι ίδια ,οι απαιτήσεις της κοινωνίας από εμάς δεν είναι ίδιες με αυτές από τις υπόλοιπες ειδικότητες και κατά συνέπεια οι διεκδικήσεις των Τ/Α από το κράτος δεν μπορεί να είναι ίδιες με των άλλων νοσοκομειακών υπαλλήλων.
Η διαφορετικότητα του επαγγέλματος μας στα πλαίσια του συστήματος υγείας είναι δεδομένη και ως τέτοια οφείλει να αναγνωρισθεί. Αυτός είναι ο στόχος των Τ/Α και για αυτό τον στόχο μπορεί να αγωνισθεί μόνο η ΟΤΑΕΔ.
Μοναδικό πραγματικό πρόβλημα απέμεινε πλέον η δική μας αδράνεια, που μας χαρακτήριζε μέχρι σήμερα και επέτρεπε σε άλλους να μας απαξιώνουν επαγγελματικά, να μας χρησιμοποιούν ,να μας εκμεταλλεύονται και να μας αδικούν κατάφωρα.
Άρχισαν όμως να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αφύπνισης και κινητοποίησης του κλάδου μας, με σημαντικότερη τον πολλαπλασιασμό των μελών και την ίδρυση τοπικών σωματείων δημιουργώντας την Ομοσπονδία μας.
Η δραστηριότητα αυτή πρέπει να διατηρηθεί και να αυξηθεί ,ώστε τελικά όλοι οι Τ/Α συσπειρωμένοι γύρω από την ΟΤΑΕΔ και τον ΣΤΡΑΕΠΤ να πετύχουμε όσα δεν μπορέσαμε για ολόκληρες δεκαετίες.
Οι Τ/Α θα πρέπει να καταλάβουν τις θέσεις που δικαιούνται μέσα σε όλες τις δομές του συστήματος ,ως ισότιμοι εταίροι των άλλων επαγγελματιών Υγείας και ως ικανοί γνώστες των ιδιαιτεροτήτων του ευαίσθητου και απαιτητικού αυτού χώρου.
Συνάδελφοι ,εμείς ως Δ.Σ αγωνιστήκαμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία που μας προέκυψε και καταφέραμε να φτάσουμε το στόχο μας πραγματοποιώντας ένα αίτημα ολόκληρου του κλάδου. Τώρα μένει σε σας να πλαισιώσετε αυτή την δυναμική παρουσία των Τ/Α, με την εγγραφή και συμμετοχή σας στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας ,οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του κλάδου.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΕΤΑΕΔ

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων