Πώς το παρελθόν επηρεάζει το μέλλον…

Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα της έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος Τεχνολόγου Ραδιολογίας Ακτινολογίας και παρακινούμενος από τα σχόλια που λαμβάνουν χώρα στο γκρουπ της ΕΤΑΕΔ, θα επιχειρήσω μια ιστορική κατάδυση σε ενδεικτικές παρελθοντικές στιγμές του κλάδου, που όμως συνδέονται, χαρακτηρίζουν, εξηγούν και αποδεικνύουν, μέσω της αναπτυγμένης νοοτροπίας, τις ποικίλες διαστάσεις της πρόσφατης εισήγησης.

Η αναδρομή στις ενέργειες συγκεκριμένου συλλόγου, ο οποίος επιχειρεί να εμπλακεί μέσω τρίτων (εισηγητής) στις διαδικασίες έκδοσης της άδειας άσκησης και μάλιστα με «εκπαιδευτικά πιστοποιημένο» τρόπο, δεν απαιτεί πολλά λόγια παρά μόνο την ανάγνωση του παρακάτω εγγράφου.

Συγκεκριμένα:

https://www.otae.gr/wp-content/uploads/2012/10/IEK-ASKLHPIOS-.pdf

Φυσικά και δεν είναι παράνομη μια τέτοια ενέργεια. Ηθική όμως…. είναι;

Ένας συνδικαλιστικός σύλλογος ο οποίος λέει πως εκπροσωπεί επαγγελματίες δυο επιπέδων (Τ.Ε και Δ.Ε.) συμμετέχει στη δημιουργία – λειτουργία μιας ιδιωτικής σχολής εκπαίδευσης και παραγωγής επαγγελματιών ανταγωνιστικών (επαγγελματικά) προς τα μέλη του.

Ταυτόχρονα εμπλέκει και τη διεθνή κοινότητα των τεχνολόγων.

Παρατηρούμε λοιπόν μια εμφανή διάθεση (εδώ και χρόνια), ενός συνδικαλιστικού συλλόγου, να εμπλακεί στην εκπαίδευση κάποιας μερίδας επαγγελματιών του κλάδου (κάτι θα ξέρουν).

Στην άλλη μερίδα δεν δύνανται, γιατί υπάρχει το ΤΕΙ. Επιχειρείται βέβαια σήμερα να ξεπεραστεί και αυτό με την σχετική εισήγηση (για αυτό άλλωστε συναντήσαμε αντιδράσεις στις προτάσεις μας από Τ.Α – εκπαιδευτές της σχολής . Μέλη του εν λόγω συλλόγου;).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς ένας σύλλογος, του οποίου οικονομικός “αιμοδότης” ήταν και ο Τεχνολόγος Ακτινολόγος, προσέθετε βαθμούς δυσκολίας στην ανεύρεση επαγγελματικής στέγης των συγκεκριμένων επαγγελματιών, τους οποίους διατυμπανίζει πως εκπροσωπεί.

Πώς ένας σύλλογος που γνώριζε ότι οι αδυναμίες του συστήματος εντοπίζονταν στην έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων Δ.Ε. δεν ενήργησε ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση;

Για ποιο λόγο δεν προχώρησαν ποτέ σε προσπάθεια έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους χειριστές εμφανιστές, τα οποία θα διαχώριζαν σαφώς τι κάνει ο ένας και τι ο άλλος επαγγελματίας στο χώρο;

Μέσω αυτού θα επέρχονταν και η ηρεμία του κλάδου. Δεν το θέλουμε αυτό;

Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο, νομίζω πως ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τώρα, γιατί ο εν λόγω εισηγητής προωθεί εμφανώς μέσω της πρότασής του τον συγκεκριμένο σύλλογο και δεν κρατάει αποστάσεις ,δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο. Ο καθένας μας κάνει τις σκέψεις του και βγάζει τα συμπεράσματά του.

Γεωργιάδης Κων/νος

Πρόεδρος ΕΤΑΕΔ

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων