Σχέδιο Νόμου: Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας

Υποκεφάλαιο Η. Διοίκηση νοσοκομείων Ε.Σ.Υ.

Άρθρο 75

Στο τέλος της πρώτης φράσης της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του Νόμου 2683/1999 (ΦΕΚ 81 Α) προστίθεται φράση ως εξής: «Το ίδιο πρόσωπο δύναται να καταλάβει τη θέση του Διοικητή και σε περισσότερα του ενός Νοσοκομεία. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τις πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές που αναλογούν στη μία οργανική θέση, προσαυξημένες κατά το 1/5».

Άρθρο 76– Χρήση πιστωτικής κάρτας

Στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και των αποκεντρωμένων μονάδων αυτών, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθώς και σε όλα τα νοσοκομεία του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα οποιαδήποτε νομικής μορφής παρέχεται η δυνατότητα είσπραξης των πάσης φύσεως εσόδων που προέρχονται από νοσήλια, ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις και λοιπές ιατρικές πράξεις μέσω πιστωτικών καρτών.

Υποκεφάλαιο Θ : Ρύθμιση θεμάτων ΕΚΑΒ

Άρθρο 77

1. Οι διατάξεις του άρθρου 71 και 74 του Ν. 3528/2007 όπως συμπληρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3801/2009 δεν έχουν εφαρμογή στο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ καθώς και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

2. Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή και στις εκκρεμείς μετατάξεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικά.

 

 

Υποκεφάλαιο Ι: Ρυθμίσεις θεμάτων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Άρθρο 78- Ρυθμίσεις θεμάτων φορέων και κλάδων υγείας

1.Η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των τριάντα ημερών θεραπείας που προβλέπεται στο Ν. 3457/06 βάσει του δοσολογικού σχήματος που αναφέρεται στα εγκεκριμένα στοιχεία του φαρμάκου, το οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά στη συνταγή ανεξάρτητα του αριθμού των εμβαλλαγίων.

Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα όπου εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή και η δίμηνη συνταγή στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 121/08.

2. Για συνταγές που καταχωρίζονται και εκτελούνται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τον Ν.3892/2010 καταργείται η υποχρέωση θεώρησης:

α) για συνταγές κόστους άνω των εκατόν πενήντα ευρώ (150 €)

β) για συνταγές που αφορούν τη χορήγηση ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιέχονται στους πίνακες Α’ – Δ’ του άρθρου 1 του Ν. 3459/2006 και

γ) για συνταγές με αγωγή διάρκειας έως και δύο (2) μηνών που εκδίδονται από ιατρούς του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παρ. 1ι του Π.Δ. 121/2008.

3. Οι θέσεις που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 38 του Ν. 3458/2006 (Α΄94) και διατηρήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Γ.Γ.Κ.Α.), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 3569/2007 (Α΄122), μεταφέρονται στα πολιτικά γραφεία του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μετατρέπονται σε προβλεπόμενες στην περιπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 55 του Π.Δ. 63/2005 (Α΄98), δύο (2) θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και δέκα (10) θέσεις ειδικών συνεργατών. Οι θέσεις αυτές κατανέμονται ισάριθμα στα ως άνω πολιτικά γραφεία του Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχει την αρμοδιότητα και την εποπτεία της Γ.Γ.Κ.Α. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο του άρθρου 23 του Ν. 3569/2007, καθώς και το τέταρτο εδάφιο του πιο πάνω άρθρου του ίδιου νόμου, το οποίο έχει προστεθεί με την παρ. 6 του άρθρου 44 του Ν. 3863/2010 (Α΄115) καταργούνται. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού ισχύουν από την ημερομηνία σύστασης της θέσης του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την υπ’ αριθμ. Υ262/7-9-2010 (ΦΕΚ Β΄ 1507/07.09.2010) απόφαση του Πρωθυπουργού.

Άρθρο 79- Εξόφληση υποχρεώσεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τους προμηθευτές-αναδόχους υπηρεσιών

1. Για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τους προμηθευτές- αναδόχους του που απορρέουν από παρασχεθείσες προς αυτό υπηρεσίες έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, δυνάμει απευθείας αναθέσεων λόγω επειγουσών αναγκών ή αποδοχή παρασχεθεισών υπηρεσιών μετά τη λήξη σχετικών συμβάσεων που καταρτίσθηκαν νομίμως.

2. Οι οφειλές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τους προμηθευτές- αναδόχους του για τις οποίες έχουν ή πρόκειται να εκδοθούν τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση τιμολόγια έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, δύναται να εξοφληθούν άμεσα με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εκκαθάρισης, έκδοσης και θεώρησης των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

3. Η εξόφληση των ανωτέρω οφειλών εφαρμόζεται εφόσον οι προμηθευτές-ανάδοχοι υποβάλλουν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος:

α) αίτηση προς την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξόφληση των απαιτήσεων τους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της. Η αίτηση περιλαμβάνει επί ποινή απαραδέκτου της, όλες τις απαιτήσεις του προμηθευτή-αναδόχου έναντι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναλυτικά κατ’ έτος .

β) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν 1558/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) με την οποία ο αιτών παραιτείται χωρίς επιφύλαξη από οποιαδήποτε άλλη αξίωση η οποία πηγάζει από την ίδια αιτία συμπεριλαμβανομένης και της αξίωσης για την καταβολή οποιουδήποτε είδους τόκων και μέχρι την εξόφληση των οφειλών.

4. Η εξόφληση των ανωτέρω οφειλών πραγματοποιείται εφόσον οι παρασχεθείσες υπηρεσίες έχουν εγκριθεί και βεβαιωθεί ή βεβαιωθεί από τα αρμόδια όργανα του φορέα.

5. Από τις ρυθμίσεις των προηγούμενων παραγράφων εξαιρούνται οι υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχορηγούμενων από τον οποιοδήποτε φορέα προγραμμάτων για την υλοποίηση των οποίων το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έτυχε ή θα τύχει ειδικής χρηματοδότησης.

6. Οι δαπάνες που προκύπτουν με την παρούσα ρύθμιση θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Άρθρο 80- Διευθέτηση θεμάτων προμηθειών

1. Για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, καθώς και των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προς μονάδες τεχνητού νεφρού ιδιωτικών κλινικών και μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης καθώς και προμηθευτές αυτών, που απορρέουν από προμήθειες οι οποίες διενεργήθηκαν, μέχρι την κατάθεση του παρόντος νόμου στη Βουλή, για την περίθαλψη των νεφροπαθών ασφαλισμένων του, κατ’ εφαρμογή των καταργηθεισών με το άρθρο 37 του ν. 3784/2009 (ΦΕΚ 137 Α΄) διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν.2955/2001 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων ή δυνάμει απευθείας αναθέσεων λόγω επειγουσών αναγκών ή καθ’ οιονδήποτε άλλο επείγοντα τρόπο.

2. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προμήθεια, από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων και συναφών με αυτές υπηρεσιών, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή της εγχώριας αγοράς, όπως καταγράφεται στο παρατηρητήριο του άρθρου 24 του ν.3846/2010.

Υποκεφάλαιο ΙΑ: Ρύθμιση θεμάτων Προνοιακών Ιδρυμάτων

Άρθρο 81

1. Στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» ο οργανισμός του οποίου εγκρίθηκε με το ΠΔ 384/1990 (ΦΕΚ 152 Α΄) τροποποιείται το άρθρο 15 και από τη Γ΄ κατηγορία ΔΕ μετατρέπεται μία (1) θέση του κλάδου (ΔΕ) Βοηθών Νοσοκόμων σε μία (1) θέση του κλάδου ΔΕ Τεχνικός, η οποία θέση ορίζεται ως θέση οδηγού αυτοκινήτων και οι θέσεις του μόνιμου προσωπικού διαρθρώνονται πλέον στον κλάδο ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων θέσεις εννέα (9) και στον κλάδο ΔΕ Τεχνικός θέσεις πέντε (5), εκ των οποίων ορίζονται δύο (2) θέσεις οδηγού αυτοκινήτων.

2. Στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παιδιών Αθηνών (Θ.Χ.Π Παιδιών Αθηνών) ο οργανισμός του οποίου εγκρίθηκε με το ΠΔ 156/2009 (ΦΕΚ Α΄198) τροποποιείται το άρθρο 10 και από τη κατηγορία ΥΕ μετατρέπονται τρείς (3) θέσεις του κλάδου Υ.Ε Προσωπικού Καθαριότητας σε τρείς (3) θέσεις του κλάδου Υ.Ε Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού ειδικότητας Πρακτικών Νοσοκόμων και οι μόνιμες θέσεις του προσωπικού διαρθρώνονται πλέον στον κλάδο Υ.Ε Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού θέσεις δέκα εννέα (19) και στον κλάδο Υ.Ε Προσωπικού Καθαριότητας θέσεις (5). Οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παιδιών Αθηνών (Θ.Π.Χ Παιδιών Αθηνών) σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 10Κ/2008 Προκήρυξη Α.Σ.Ε.Π (ΦΕΚ 639/28.11.2008 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) διορίζονται στις ανωτέρω κενές οργανικές θέσεις.

 

Υποκεφάλαιο ΙΒ: Θέματα ΟΠΑΔ

Άρθρο 82

Η θητεία των ιατρών ελεγκτών, οι οποίοι αρχικά είχαν διορισθεί με τριετή θητεία στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη συνέχεια μετατάχθηκαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 77 του Ν. 2910/2001 (ΦΕΚ Α 91), έχουν διαπιστωθεί στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και έχουν μεταφερθεί αυτοδικαίως, με την ίδια σχέση (τριετή θητεία), στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου από την 26 Ιουνίου 2004, βάσει του άρθρου 24 του Ν. 3293/2004 ανανεούται προ της εκάστοτε λήξεως της συμβάσεως εργασίας με απόφαση του Υπουργού υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ίσο χρονικό διάστημα.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Υγείας

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων