ΟΤΑΕ: Σημαντική ανακοίνωση!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από καρδιάς ευχαριστούμε όλους όσους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ. και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Είναι γεγονός πως όλες οι προσπάθειες αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης επικεντρώνονται στη θωράκιση του συστήματος υγείας.

Ένα ήδη κουρασμένο σύστημα υγείας το οποίο δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο αφού καλείται να σηκώσει το βάρος όλων των περιστατικών έχοντας μάλιστα ένα ήδη καταπονημένο ανθρώπινο δυναμικό.

Και όπως φαίνεται το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση αφού ήδη και προ της περιόδου της πανδημίας εμφάνιζε έντονα σημάδια κόπωσης λόγω ελλιπούς στελέχωσης.

Υπάρχει ο φόβος της κάμψης του ανθρώπινου δυναμικού. Γι’ αυτό και το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που μπορούν να βοηθήσουν στο να μη καταρρεύσουν τα νοσοκομεία.

Το αν θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας  εξαρτάται από το πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα αυτό οι πολίτες αλλά και το δυναμικό του συστήματος υγείας.

Συγκεκριμένα απαιτείται πειθαρχία στις οδηγίες των αρμόδιων φορέων με θρησκευτική ευλάβεια.

Το πιο δύσκολο απ’ όλα σε αυτή τη διαχείριση, είναι όταν κάποιοι συμπολίτες μας εμφανίζονται αιφνιδιαστικά μπλέκοντας αλήθειες με ψέματα, βυθίζοντάς μας ως κοινότητα στην αμφιβολία. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό.

Παρατηρούμε  ωστόσο ότι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που διαθέτει η OTAEΔ πραγματοποιείται μία αλόγιστη ανταλλαγή ανεξακρίβωτων πληροφοριών η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Μια τέτοια συνθήκη όμως έρχεται να υπονομεύσει το ήδη χαμηλό ηθικό μας και να διασπείρει  τον πανικό και τον φόβο ανάμεσά μας.

Ανάμεσα σε εμάς επί των οποίων βασίζεται σήμερα η χώρα για να ξεπεράσει την κρίση.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους συναδέλφους για το ειλικρινές ενδιαφέρον, αλλά τους παρακαλούμε να μην παρασύρουν (εν αγνοία τους) τον κλάδο, ούτε προς την κατεύθυνση του πανικού, ούτε του εφησυχασμού. Πρέπει να μας γίνει κατανοητό, ότι όλα γίνονται με κάποιους κανόνες. Δε μπορεί κάποιος να προχωρά σε αναρτήσεις τέτοιου είδους (εκτός ειδικότητας) χωρίς να τηρεί συγκεκριμένα πρότυπα και στάνταρτς.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΟΤΑΕΔ ανταποκρινόμενη στις περιστάσεις της κρίσης, με αίσθηση ευθύνης και υπό το βάρος μιας πιθανής διασποράς παραπληροφόρησης, δεν θα προχωρήσει σε καμία ενημέρωση-οδηγία  αναφορικά με την διαχείριση της κρίσης στον επαγγελματικό μας χώρο.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, δεν έχει σημασία η προσωπική αναφορά. Αυτό που μετράει είναι η προσωπική ευθύνη.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες. Αυτό που προέχει είναι να εκλείψει κάθε δικαιολογία, κυρίως προς τον ίδιο μας τον εαυτό, για να μην ακολουθήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Και αρμόδια αρχή για την παροχή ενημέρωσης είναι ο ΕΟΔΥ και η Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης του Υ.Υ.

Υποχρέωση μας ,ως πολίτες και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι να συνταχθούμε με όσα επιτάσσει ο ειδικός αυτός οργανισμός, ο οποίος είναι και ο μόνος υπεύθυνος παροχής ενημέρωσης, έκδοσης οδηγιών, παροχής πληροφοριών και προγραμματισμού ενεργειών.

Η άντληση της ενημέρωσής μας λοιπόν, αναφορικά με την κρίση , θα πρέπει να πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ όπου έχουν αναρτηθεί όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των περιστατικών λοίμωξης.

Ως εκ τούτου απευθύνουμε έκκληση προς όλους όσους συμμετέχουν στην ομάδα  της ΟΤΑΕΔ στο fb, να αποφύγουν αναρτήσεις προερχόμενες από άλλους, ακαθόριστης και ανεξακρίβωτης εγκυρότητας, ιστότοπους πέραν του ΕΟΔΥ.

Οι αναρτήσεις του ΕΟΔΥ  είναι οι πλέον έγκριτες και επιστημονικά ασφαλείς, βασιζόμενες στους 26 ειδικούς ιατρούς της Επιτροπής Λοιμώξεων του Υ.Υ., η οποία έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το δύσκολο έργο να μας βγάλει από αυτή την κατάσταση.

Ας μη σηκώνουμε λοιπόν εμπόδια στο ήδη δύσκολο έργο τους με αναφορές σε fake news διασπείροντας έτσι τον πανικό και τον φόβο.

Οι πολίτες αυτής της χώρας μας χειροκρότησαν αναγνωρίζοντας την τεράστια συνεισφοράς μας στη μάχη διασφάλισης της υγείας τους.

Ας μη τους απογοητεύσουμε.

Προβάλλουμε το σύνθημα «μένουμε σπίτι» σε όλη την κοινωνία προκειμένου να μας βοηθήσει να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει.

Ας το συμπληρώσουμε για εμάς που καλούμαστε όταν όλοι οι άλλοι θα είναι σπίτι ,να ερχόμαστε στη δουλειά μας. «Ενημερώνομαι  έγκυρα και υπεύθυνα».

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ο μαραθώνιος είναι ήδη στην ένατη εβδομάδα.

Δεδομένων των αντοχών του συστήματος και των εκτιμήσεων της διασποράς του ιού ,η μάχη που πρέπει να κατακτηθεί είναι να απλωθούν τα περιστατικά στον χρόνο προκειμένου η πίεση που θα ασκηθεί από τους νοσούντες να μην υπερβεί τις αντοχές του συστήματος. Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο.

Είναι κρίμα λοιπόν εμείς οι ίδιοι να υπονομεύσουμε την τεράστια προσπάθεια μας μέσω της διασποράς λανθασμένων πληροφοριών.

H OTAEΔ προκειμένου να διασφαλίσει και διευκολύνει την πρόσβασή σας στην παρεχόμενη εκ του ΕΟΔΥ ενημέρωση αποφάσισε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τμήμα των ενημερώσεων.

Επιπλέον καθημερινά θα αναρτάται σε γραπτό κείμενο η  συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της Επιτροπής  στους δημοσιογράφους υγείας όπου αναφέρονται όλες οι εξελίξεις της προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης και οι επιστημονικές επιταγές της προστασίας  μας .

Είμαστε βέβαιοι πως ο κλάδος θα ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της περίστασης.

Εκ του Δ.Σ.

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων