EFRS: 9th Annual General Meeting

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 10 και 11 Νοεμβρίου, στη Σλιέμα της Μάλτας, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνάντηση (AGM – Annual General Meeting) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων (European Federation of Radiographer Societies – EFRS).

Ο ΣΤΡΑΕΠΤ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έδωσε το «παρών» δια του εκπροσώπου του, κου Κων/νου Μιχαλού, αλλά και του κου Βασίλη Συργιαμιώτη, ο οποίος τα τελευταία δύο έτη βρίσκεται στη θέση του ταμία της EFRS.

Οι συμμετέχοντες στο φετινό AGM ήταν συνολικά 55 Σύνεδροι εκ των οποίων οι 32 αποτελούσαν τακτικά μέλη με  δικαίωμα ψήφου. 7 σύλλογοι  – μέλη δεν παρουσιάσθηκαν.

Εκ των απόντων συλλόγων οι 6 παρεχώρησαν το δικαίωμα ψήφου τους (proxy) σε εκπροσώπους άλλων χωρών.

Η Κύπρος (με την οποία υπάρχει χρόνια και εξαιρετική συνεργασία όπως στην περίπτωση των Σκοπίων) και η Ισπανία, μας έκαναν την τιμή και μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους. Για πρώτη φορά, Ελληνικός Σύλλογος (ο ΣΤΡΑΕΠΤ) είχε proxy από δύο χώρες μέλη, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των εκπροσώπων τους προς τον ΣΤΡΑΕΠΤ, αποτέλεσμα της άψογης, συνεχούς και εξαιρετικής προσπάθειάς μας  όλα αυτά τα χρόνια.

Η θεματολογία της διήμερης συνάντησης ήταν εκτενής και πολυποίκιλη, ως είθισται, με κεντρικό ρόλο την αναγκαία εύρεση νέων μορφών εσόδων και ενίσχυσης των ήδη υπαρχόντων.

Ο βιώσιμος οικονομικός προϋπολογισμός μιας τέτοιας διασυλλογικής οργάνωσης, όπως είναι η EFRS, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί  αδιάλειπτη η οργανωτική και διεκπεραιωτική ικανότητα των εκτελεστικών της οργάνων, ιδιαίτερα σε σχέση με την ενεργή συμμετοχή της EFRS σε ευρωπαϊκά projects.

Αναλυτικότερα, η ατζέντα της συνάντησης περιείχε τα εξής:

Ενημέρωση του ΔΣ της EFRS για τα πεπραγμένα από το τελευταίο AGM 2015

 • Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής της EFRS για την Ιατρική Απεικόνιση με επικεφαλής και συντονίστρια την κα Χριστίνα Μαλαματένιου και εκπρόσωπο για τον μαγνητικό συντονισμό τον κ. Μπάμπη Μπούγια.
 • Διάφορα projects βρίσκονται σε εξέλιξη, “όπως το “EFRS EQF level 6 benchmark document” που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες λεπτομέρειες (βρισκόμαστε στην επεξεργασία της δεύτερης έκδοσης ήδη) και το οποίο σχετίζεται άμεσα με το πλαίσιο αξιολόγησης προσόντων των πτυχιούχων των σχολών μας ανά τα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη (Bachelor Degree).
 • Προετοιμασία του “EFRS EQF level 7 benchmark document”.
 • Προτάσεις της EFRS σχετικά με την BSS Οδηγία της Euratom (Basic Safety Standards Directive – No. 59/2013 EURATOM) αναφορικά με τον νέο κανονισμό ακτινοπροστασίας και την ενσωμάτωσή του στο νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας – μέλους της EFRS.
 • Υπογραφή νέου Memorandum of Undestandance (MoU) με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ακτινολογίας (ESR European Society of Radiology) τον Ιούνιο στην Στοκχόλμη. Η αναγκαία και πολύτιμη συνεργασία με την ESR συνεχίζεται.
 • Από τον Ιανουάριο ’16, το επιστημονικό περιοδικό “Radiography” αποτελεί το επίσημο περιοδικό της EFRS, όπου μπορούν όλοι οι ευρωπαίοι συνάδελφοι να δημοσιεύουν εργασίες. Μάλιστα, οργανώνεται ειδικό workshop στο επερχόμενο ECR ’17, σχετικά με την ενθάρρυνση των συναδέλφων μας, και όχι μόνο, για δημοσιεύσεις.

 

 Αναφορά για το Οικονομικό & Στρατηγικό Πλάνο της επόμενης τριετίας

 • Περιεγράφηκαν τα πάγια και μη έξοδα της απερχόμενης χρονιάς, αλλά και τα προγραμματισμένα για την επόμενη τριετία. Τονίσθηκε η ανάγκη για αύξηση των εσόδων, λόγω πολλών επιστημονικών projects που βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή και εξέλιξη αλλά και λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που υπάρχουν για την EFRS .

 

Αναφορά στη συνεργασία με λοιπές Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Επιστημονικές Οργανώσεις

 • EANM
 • EFOMP
 • ESR
 • ESCO & ISCO
 • ESTRO
 • HERCA
 • ISRRT
 • IAEA

 

Απολογισμός ECR 2016 με πρόεδρο επιστημονικής επιτροπής για τους Τεχνολόγους Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας την κα. Χριστίνα Μαλαματένιου και παρουσίαση του Επιστημονικού Προγράμματος των Τεχνολόγων Ακτινολόγων ( Radiographers)  στο ECR 2017 από τον κο Βασίλη Συργιαμιώτη το οποίο όπως κάθε χρονιά λαμβάνει χώρα στην Βιέννη.

 

Vasilis Syrgiamiotis explaining the ECR 2017 Scientific Programme for Radiographers

 

European Diploma

Ειδική αναφορά έγινε σε μία νέα ιδέα η οποία προσανατολίζεται σε μία προσπάθεια δημιουργίας ενός  Ευρωπαϊκού Διπλώματος για Τεχνολόγους Ακτινολόγους, το οποίο θα αποτελεί ένα αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης των Τ.Α. ανά την Ευρώπη, για κάθε περίπτωση αναζήτησης  εργασίας εκτός συνόρων της χώρας προέλευσης τους και το οποίο αποτελεί ιδέα του European Society of Radiology ακολουθώντας την φιλοσοφία του EDiR(European diploma in Radiology)

Τονίστηκε, επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει τους επιμέρους εθνικούς τίτλους σπουδών μας και πως δεν θα είναι αυτός ο σκοπός της πιθανής δημιουργίας του. Ωστόσο επισημάνθηκε η ανάγκη ύπαρξής του, κάτι που συζητήθηκε και επιβεβαιώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη που συμμετείχαν στη συνάντηση. Θα ακολουθήσει επιπλέον επεξεργασία  της ιδέας αυτής από το προεδρείο της EFRS και για τις εξελίξεις επί του θέματος θα υπάρξει νέα ενημέρωση μας εν καιρώ.

Το συνέδριο έκλεισε με τις απαραίτητες εκλογικές διαδικασίες, την ψήφιση του προϋπολογισμού για το νέο έτος και το στρατηγικό πλάνο της επόμενης τριετίας.

Όλες οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση.

 

Εκ του ΔΣ

 

Board of the EFRS (from left to right); Hakon Hjemly (Norway) – President, Dr Jonathan McNulty (Ireland) – Vice President, Charlotte Beardmore (UK) – Board member, Vasilis Syrgiamiotis (Greece) – Treasurer

 

Kostas Michalos (Greece), Luis Rincón Gayán (Spain)

 

Board of the EFRS and CEO (from left to right); Dr Jonathan McNulty (Ireland), Hakon Hjemly (Norway), Dorien Pronk-Larive (Netherlands), Vasilis Syrgiamiotis (Greece), Paul Bezzina (Malta), Charlotte Beardmore (UK)

 

Vasilis Syrgiamiotis analysing the financial strategic plan

 

Subgroup discussion regarding special topics of the AGM 2016 agenda

 

The EFRS AGM 2016 Team Photo!

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων