Απολογισμός απερχόμενου ΔΣ ΕΤΑΕΔ

Αγαπητοί συνάδελφοι, -ισσες

 

 

Το απερχόμενο Δ.Σ. της  Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολόγων, μετά από συνεχείς προσπάθειες κατά την διάρκεια της τριετούς θητείας του, κρίνεται άκρως επιτυχημένο.

Είχε τον πρώτο ρόλο σε όλες τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα υπέρ του κλάδου και με τις συνεχείς προσπάθειές του προάσπισε τα συμφέροντα, την κοινωνική αναγνώριση του κλάδου και την επαγγελματική αξιοπρέπεια του Τεχνολόγου Ραδ. Ακτινολογίας.

Κατά την διάρκεια της θητείας του καταγράφηκαν στα πεπραγμένα του Συλλόγου μας οι εξής ενέργειες:

 • H έκδοση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Τεχνολόγου Ραδιολογίας Ακτινολογίας.

Το Π.Δ. 160  της  7ης Νοεμβρίου του 2014 αποτέλεσε το ορόσημο της έκφρασης της Ακτινοτεχνολογίας και του συγκερασμού πολλών δημιουργικών απόψεων, με γνώμονα την ανατροπή του αποπνικτικού σκηνικού που επικρατούσε επί δεκαετίες σε κάθε πτυχή του επαγγέλματός μας.

Ο χώρος μας πλέον αλλάζει πορεία μέσα από τις προσπάθειές του Συλλόγου και οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον θα είναι ραγδαίες με τον  Έλληνα Τεχνολόγο Ακτινολόγο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο.

 • Η Ένωση προάσπισε τα συμφέροντα του κλάδου απέναντι στον εισηγητή που ορίστηκε από το ΚΕΣΥ, καταθέτοντας τους λόγους που ζητούσαμε την ακύρωση της εισήγησης του.

 

 • Για την ενίσχυση της προσπάθειάς μας  καταθέσαμε επιστολή στο Τ.Ρ.Α. με την οποία ζητήσαμε την αρωγή του στο σημαντικότατο αυτό θέμα,  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενάντια στον κλάδο εισήγηση.

 

 • Μέσα από πολλές και επίπονες ζυμώσεις, κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε την Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος – ΟΤΑΕΔ (Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο) και μέσω αυτής να καταφέρουμε την αναβάθμιση της εκπροσώπησής μας και να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας προς όφελος της κοινότητας των Τεχνολόγων.

 

 • Ταυτόχρονα εντός του ιδίου έτους, μία ακόμα μεγάλη επιτυχία ήρθε να προστεθεί στις ως άνω αναφερόμενες: Ο εκπρόσωπος του ΣΤΡΑΕΠΤ στην EFRS (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων αποτελούμενη από 37 χώρες μέλη) κος Συργιαμιώτης Β., στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν κατά την  7/11/14 στην COIBRA της Πορτογαλίας, εξελέγη μέλος του Δ.Σ.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ τιμητικό για την Ελληνική κοινότητα και είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται μέσα στον ΣΤΡΑΕΠΤ και την ΕΤΑΕΔ.

 • Η Ένωση διεκδίκησε και κατέκτησε την ποσοστιαία πέραν της ωρομίσθιας αμοιβής των Τεχνολόγων κατά την συμμετοχή τους στην Ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων.

 

 • Η Ε.Τ.Α.Ε.Δ. και η νομική της υπηρεσία εμπλάκηκε σε δικαστικό αγώνα για όσα συμβαίνουν στο Π.Γ.Ν.Λ. και Γ.Ν.Λ, σχετιζόμενα με την αμοιβή μας ως επαγγελματίες στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Η στήριξη των μελών των Ενώσεων που αποτελούν την Ομοσπονδία είναι προτεραιότητά στην οποία δεν οπισθοχωρούμε σπιθαμή.

 

 • Η Ένωση και η ΟΤΑΕΔ προχώρησαν σε καταγγελίες στο ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας) και στον Διοικητή του ΣΕΔΔ (Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης) κο Λέανδρο Ρακιντζή με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στα ως άνω νοσοκομεία.

Οι εν λόγω καταγγελίες έχουν δρομολογήσει εξελίξεις τις οποίες παρακολουθούμε από κοντά με την Νομική Υπηρεσία της ΕΤΑΕΔ.

 • Μέσα από συνεχείς προσπάθειες και ενάντια σε κλαδικές αντιπαλότητες, κατορθώσαμε την διεκδίκηση από όλους πλέον τους συναδέλφους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, της νόμιμης αποζημίωσής κατά την συμμετοχή μας στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων.

 

 • Παράσταση στον Διοικητή του ΠΓΝΛ (κο Σκυλλάκο) και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Απεικόνισης, με θέμα την αμοιβή των συναδέλφων που συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

 

 • Εκ νέου παράσταση μαζί με την νομική υπηρεσία της Ένωσης και της ΟΤΑΕΔ στον νέο διοικητή του ΠΓΝΛ (κο Μητσιό).

 

 • Όχληση μέσω συνάντησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κο Δεσταυρίδη και κατάθεση επί του νόμιμου δικαιώματος αμοιβής των συναδέλφων.

 

 • Εξώδικο κατά της Διοίκησης του ΠΓΝΠ «ΡΙΟ» σχετικά με την διαχείριση της αμοιβής μας στην Ολοήμερη λειτουργία.

 

 • Εξώδικο κατά της Διοίκησης του Γ.Ν. Λάρισας σχετικά με την διαχείριση της αμοιβής μας στην Ολοήμερη λειτουργία, με την απασχόληση υπαλλήλων με μη συναφές πτυχίο και συνέντευξη του Προέδρου κου Γεωργιάδη  στο τοπικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο.

 

 • Εξώδικο κατά της Διοίκησης του ΠΓΝΛ

 

 • Κατάθεση στην εισαγγελική αρχή Λάρισας, του προέδρου της Ένωσης κου Γεωργιάδη Κ., ως μάρτυρα κατηγορίας .

 

 • Παρέμβαση στα Γ. Ν. Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ και στήριξη των συναδέλφων στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν την ποσοστιαία αμοιβή τους στην Ολοήμερη λειτουργία.

Η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 • Σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας και τον Γ.Γ. του ΥΥΚΚΑ, συμβάλλαμε στην δημιουργία  81 θέσεων απασχόλησης Τεχνολόγων Ραδ. Ακτινολογίας σε  Πανελλήνια κλίμακα και άλλες 20 στο ΠΕΔΥ (εντός Αττικής)  μέσω των προγραμμάτων voucher, με στόχο να απορροφηθούν οι άνεργοι συνάδελφοι προκειμένου να μη  μείνουν εκτός επαγγελματικής απασχόλησης  για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 • Η Ένωση πραγματοποίησε παρέμβαση με την Νομική Υπηρεσία της προκειμένου να προστατέψει  συνάδελφο  που αντιμετώπιζε συνθήκες ηθικής κακομεταχείρισης σε Νοσοκομείο της επαρχίας (Γ.Ν. Άρτας).

 

 • Νέα περίπτωση ηθικής κακομεταχείρισης σε Νοσοκομείο της Αθήνας από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου ενάντια σε συνάδελφο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Ένωση είναι παρούσα. Στηρίζει την συνάδελφο και καταγγέλλει το γεγονός στο ΥΥΚΚΑ.

 

 • Η προσφυγή μας στο ΣτΕ  κλείνει άπαξ δια παντός την αντιποίηση του επαγγέλματος σε δημόσια και Ιδιωτικά Απεικονιστικά Εργαστήρια. Τον Μάιο του 2016 κλείνει το κεφάλαιο των «απασχολούμενων χωρίς συναφές πτυχίο».

 

 • Είσοδος 2ου Τεχνολόγου Ραδ. Ακτινολογίας στην 9μελή Επιτροπή Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών. Μέσω του ΝΕΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ (και όχι του προυπάρχοντος), επιτύχαμε την εφαρμογή του κανονισμού Ακτινοπροστασίας, ο οποίος προβλέπει την παρουσία Τεχνολόγου Ραδ. Ακτινολογίας (άδεια άσκησης επαγγέλματος) στο φάκελο της αίτησης για άδεια σκοπιμότητας διαγνωστικού εργαστηρίου. Μέσω αυτή της προσπάθειάς μας έγινε  δυνατή η εύρεση εργασίας για πολλούς συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα.

 

 • Δημιουργία Οργανικής θέσης  Προϊστάμενου Τεχνολόγου Ραδ. Ακτινολογίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΥΥΚΚΑ.

 

 • Σε συνεργασία με την ΕΕΑΕ δημιουργήθηκε σύστημα καταγγελίας της απόλυσης του Τεχνολόγου Ραδ. Ακτινολογίας  από ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στην εκάστοτε αρμόδια Περιφέρεια και στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου η ιδιωτική επιχείρηση να υποχρεωθεί άμεσα σε αντικατάσταση του απολυμένου Τεχνολόγου με άλλον Τεχνολόγο Ραδ. Ακτινολογίας.

 

 • Πραγματοποιήσαμε (3) ενημερωτικές επαγγελματικές ημερίδες  στην Αθήνα και άλλες (2) στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των συναδέλφων για τις αλλαγές που επήλθαν  στο ασφαλιστικό των Δ.Υ. και Ι. Υπαλλήλων, στο πειθαρχικό των Δ.Υ., τις αλλαγές στην Νομοθετική κατοχύρωση που επιφέρει η έκδοση της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Στις ενημερωτικές αυτές ημερίδες  πέραν της νομικής μας υπηρεσίας, συμμετείχαν οι πλέον ειδικοί επιφανείς νομικοί και εργατολόγοι κος Ρωμανιάς Γ. και κος Μπούρλος Δ. Στην δε Θεσ/νίκη, η κα Κωστάκη Μ.

 

 • Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Αθήνα- Hotel ZAFOLIA) το ετήσιο Συνέδριο των χωρών μελών της EFRS. Κατά γενική ομολογία όλων των συνέδρων, η διοργάνωση ήταν εξαιρετική.

 

 • Η Ένωση πρωτοστάτησε κατά την διάρκεια της αξιολόγησης του τμήματος από την Εξωτερική Επιτροπή Αξιολόγησης. Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες στα νοσοκομεία που επισκέφθηκε η εν λόγω επιτροπή και συνέβαλλε σημαντικά στην ενημέρωση και επεξήγηση (στην επιτροπή) των συνθηκών πραγματοποίησης της πρακτικής και νοσοκομειακής άσκησης των φοιτητών του τμήματος. Τα νοσοκομεία που επισκέφθηκε η επιτροπή αξιολόγησης ήταν τα ΠΝΓΑ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και  Γ.Ν. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Βάσει της αξιολόγησης το τμήμα κρίθηκε ικανό  για την ανάπτυξη Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.

 

 • Η Ένωση πραγματοποίησε αλλεπάλληλες ενημερώσεις στους φοιτητές του ΤΡΑ σχετικά με τα επαγγελματικά δρώμενα του κλάδου και τις συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό.

 

 • Συνεργαστήκαμε με άλλους Συλλόγους (ΠΕΤΙΕ, ΣΕΛΕ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ) για την προώθηση των κοινών μας στόχων ως επαγγελματίες υγείας.

 

 • Δημιουργήσαμε το πρώτο και μεγαλύτερο γκρουπ Τεχνολόγων στο Facebook. Μια πηγή ανεξάντλητης, διαδραστικής και άμεσης ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στο χώρο, από όλη την Ελλάδα. Το γκρουπ σήμερα αριθμεί 2068 μέλη.

 

 • Καθιερώσαμε την ενημέρωση των μελών με την αποστολή ενημερωτικών email .

(Σε κάθε περίπτωση μη παραλαβής των newsletters, παρακαλούμε τα μέλη να μας επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας – email)

 • Η Ένωση αναλογιζόμενη τις καταστάσεις που διαδραματίζονται στην αγορά εργασίας μας, δημιούργησε για πρώτη φορά το Μητρώο Καταγραφής Ανέργων Συναδέλφων.

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για εύρεση εργασίας σε όσους αντιμετωπίζουν την ανεργία. Οι άνεργοι συνάδελφοι καταθέτουν βιογραφικό στο [email protected] .

 • Το περιοδικό “ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ” πέρασε εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του Συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίσθηκε και επίσημα ως Επιστημονικό έντυπο από το ΥΥΚΚΑ και εντάχθηκε στην σχετική λίστα του επιστημονικού τύπου της χώρας.

 

 • Η ΕΤΑΕΔ ανέπτυξε συνδυασμένη συνεργασία με το περιοδικό “The Scanner” όπου και έχει μόνιμη στήλη αρθρογραφώντας και θίγοντας τα πεπραγμένα στον χώρο της υγείας και του κλάδου.

 

 • Στηρίξαμε με ενημέρωση και παρεμβάσεις όσα μέλη (εκπληρωμένες οικονομικές υποχρεώσεις), ζήτησαν την βοήθειά μας εξαντλώντας όλα τα μέσα ( οικονομικά και ψυχικά) που είχαμε στην διάθεσή μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι- ισσες,

Στα πλαίσια του αναβαθμισμένου ρόλου που θέλουμε να έχει ο Έλληνας Τεχνολόγος, για να καταστεί εφικτή η συνέχιση της προσπάθειάς μας με επιτυχίες που επιτέλους θα ανασύρουν το επάγγελμά μας από την αφάνεια χρόνων και για να έχουμε την δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, χρειαζόμαστε την συμπαράσταση σας .

Είναι μείζονος σημασίας  η οικονομική αυτάρκεια του Συλλόγου, προκειμένου να αφιερωθούμε απερίσπαστοι στην προσπάθεια κατάκτησης των στόχων μας.

Και η αυτάρκεια αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την καταβολή της ετήσιας συνδρομής σας.

Σας καλώ να στηρίξετε με την εγγραφή και συνδρομή σας το νέο Δ.Σ. της ΕΤΑΕΔ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Σταδίου 39, Αθήνα
4ος όροφος, 5ο γραφείο

Τηλ: 210-3214133
Email: [email protected]

Επαγγελματικά Δικαιώματα Τεχνολόγου Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων